GOTS logo
Fietskoeriers logo

Retrostoffen.nl is duurzaam

Duurzaamheid

Retrostoffen.nl vindt het heel belangrijk om aandacht voor de aarde te hebben. Met respect en liefde voor onze aarde. Daarom is duurzaamheid voor ons een belangrijk gegeven. Je ziet dit in heel veel aspecten van ons bewust ondernemen terug.

Plastic klein-verpakkingen

Alle plastic klein-verpakkingen rondom producten van Retrostoffen.nl zijn waar mogelijk vervangen door karton of papier. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij de applicaties, knopen en het elastiek.

GOTS en Oeko-Tex certificering

Bij het kiezen van de  producten op de website van Retrostoffen.nl is gekeken naar grondstoffen en ingrediënten.

Dit komt met name naar voren in onze keuze voor stoffen die veelal GOTS gecertificeerd zijn. En als ze dat niet zijn, dan hebben ze het Oeko-Tex certificaat.

De STANDARD 100 van OEKOTEX® werd in 1992 geïntroduceerd en is een wereldwijde standaard waarmee stoffen worden getest en beoordeeld dat ze vrij zijn van schadelijke niveaus van meer dan 100 stoffen waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Echter is er geen verbod op GMO’s en schadelijke productieprocessen en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen biologisch en niet-biologisch.

Wil je een biologische stof, dan zal je voor een GOTS gecertificeerde stof moeten kiezen.

Het GOTS-label is in 2002 opgericht en is een wereldwijd label voor biologisch textiel. Het GOTS-label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. En er gelden kwaliteitseisen voor de producten.

GOTS is opgenomen in de Europese wetgeving. Het wordt beheerd door GOTS (Global Organic Textile Standard). Dit is een internationale organisatie die samengesteld is uit vier leden die vroeger elk een afzonderlijk label voor biologisch textiel hadden. De vier leden zijn Organic Trade Association, Japan Organic Coton Association, International Association of Natural Textile Industry en Soil Association (UK) and JOCA (Japan). Nationale labels zoals IVN Naturtextil (Duitsland) en Soil Association (Verenigd Koninkrijk) zijn toegetreden tot het GOTS-label.

De controle gebeurt door onafhankelijke controle organen. Het label houdt enkel rekening met de productie van het textiel en kijkt niet naar de productieomstandigheden in de katoenteelt. Het label kijkt alleen naar natuurlijke vezels.

Gerecycled garen

Retrostoffen.nl is in de zoektocht naar duurzaam ondernemen na intensief zoeken naar een sterk en duurzaam garen dat lang mee gaat uitgekomen bij Gütermann Recycled garen. We hebben op dit moment 60 verschillende kleuren. Het rPET garen van Gütermann creatief bestaat uit 100% gerecycled polyester en heeft een enorme breuksterkte en slijtvastheid. 

De grondstof voor het milieuvriendelijke garen wordt geleverd door gerecyclede drankflessen van PET. Uit 1 fles wordt 1.000 meter garen gehaald. De ingezamelde PET-flessen worden in verschillende fases gewassen, tot vlokken versnipperd en gesmolten. De verkregen microfilamenten vormen de basis voor het rPET garen.

De bank, ons financiële verkeer

De bank waarmee Retrostoffen.nl het financiële verkeer duurzaam regelt is bunq. Voor elke 100 euro die over onze rekening gaat wordt daadwerkelijk een boom geplant door bunq. Met bankieren via bunq easyGreen helpt Retrostoffen.nl mee met het voor een groot deel co2 neutraal worden.

Verpakkingsmaterialen

Duurzaamheid zie je bij Retrostoffen.nl ook terug in de verpakkingen waarmee we bestellingen versturen, dit is namelijk ook recyclebaar karton.

Duurzame bezorging

De bezorging van de bestellingen regelt Retrostoffen.nl ook duurzaam. Je pakket wordt door fietskoeriers.nl bij jou thuis bezorgd. Dit werkt op een heel leuke manier namelijk:

Elke werkdag komt er een fietskoerier naar Retrostoffen.nl toegefietst, hij of zij haalt dan alle pakketjes op en neemt ze mee naar het hoofdkantoor van de fietskoeriersdienst. Daar worden de pakketjes gesorteerd. Dan wordt er gekeken: kunnen de pakketjes direct op de fiets worden bezorgd, of niet?

Als het pakketje bijvoorbeeld helemaal naar Groningen moet, dan komt de DHL met een auto op groen gas het pakketje ophalen (samen met een hele hoop andere pakketjes!!) en gaat het pakketje mee naar Groningen. Daar komt het wéér in een sorteerproces en als het klaar is voor bezorging komt er een Groningse fietskoerier het pakketje ophalen om het bij jou af te geven.